Συμβουλές dev2 6 Φεβρουαρίου, 2020

Συμβουλές

ΘΕΡΜΟΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ 25 (+/-2 ΒΑΘΜΟΙ)
Χρόνος διατήρησης σε ατμοσφαιρική πίεσηΧρόνος διατήρησης σε μηχάνημα
Ψωμί1-2 ημέρες6-8 ημέρες
Μπισκότα4-6 μήνες12 μήνες
Ζυμαρικά5-6 μήνες12 μήνες
Ρύζι5-6 μήνες12 μήνες
Λουλούδια4-5 μήνες12 μήνες
Ξερά φρούτα3-4 μήνες12 μήνες
Καφές αλεσμένος2-3 μήνες12 μήνες
Τσάι1-2 μήνες12 μήνες
Γάλα σε σκόνη1-2 μήνες12 μήνες
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΨΥΞΗ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 5 (+/-2 ΒΑΘΜΟΙ)
Χρόνος διατήρησης σε ατμοσφαιρική πίεσηΧρόνος διατήρησης σε μηχάνημα
Σούπα λαχανικών2-3 ημέρες8-10 ημέρες
Ζυμαρικά2-3 ημέρες6-8 ημέρες
Ρύζι2-3 ημέρες6-8 ημέρες
Στιφάδο3-5 ημέρες10-15 ημέρες
Ψητό κρέας3-5 ημέρες10-15 ημέρες
Βρασμένο κρέας3-5 ημέρες10-15 ημέρες
Κέικ γεμιστό2-3 ημέρες6-8 ημέρες
Λάδι για τηγάνισμα10-15 ημέρες6-8 ημέρες
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΨΥΞΗ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 5 (+/-2 ΒΑΘΜΟΙ)
Χρόνος διατήρησης σε ατμοσφαιρική πίεσηΧρόνος διατήρησης σε μηχάνημα
Κόκκινο κρέας3-4 ημέρες8-9 ημέρες
Λευκό κρέας2-3 ημέρες6-9 ημέρες
Ψάρι1-3 ημέρες4-5 ημέρες
Κρέας κυνηγιού2-3 ημέρες5-7 ημέρες
Αλλαντικά7-15 ημέρες25-40 ημέρες
Αλλαντικά σε φέτες4-5 ημέρες20-25 ημέρες
Μαλακά τυριά5-7 ημέρες14-20 ημέρες
Λαχανικά1-3 ημέρες7-10 ημέρες
Φρούτα5-7 ημέρες14-20 ημέρες

Οι λεκάνες Gastronorm διατίθενται σε inox και σε polycarbonate στις παρακάτω διαστάσεις :

  • 2/1 GN = 53×65 cm – Bάθος : 40/65/100/150/200 mm
  • 1/1 GN = 53×32,5 cm – Bάθος : 25/65/100/150 mm
  • 2/3 GN = 35,4×32,5 cm – Bάθος : 25/65/100/150 mm
  • 2/4 GN = 53×16,3 cm – Bάθος : 65/100/150 mm
  • 1/2 GN = 32,5×26,5 cm – Bάθος : 25/65/100/150/200 mm
  • 1/3 GN = 32,5×17,6 cm – Bάθος : 65/100/150 mm
  • 1/4 GN = 26,5×16,3 cm – Bάθος : 65/100/150 mm
  • 1/6 GN = 17,6×16,2 cm – Bάθος : 65/100/150 mm
  • 1/9 GN = 17,6×10,8 cm – Bάθος : 65/100 mm

Επιλογή χωρητικότητας φούρνου, ανάλογα με τα γεύματα που μπορούν να παραχθούν, στις παρακάτω διαστάσεις:

  • 6 x GN 1/1 -> 30 ως 80 γεύματα
  • 10 x GN 1/1 -> 80 ως 150 γεύματα
  • 6 x GN 2/1 -> 90 ως 160 γεύματα
  • 10 x GN 2/1 -> 150 ως 300 γεύματα
  • 20 x GN 1/1 -> 150 ως 300 γεύματα
  • 20 x GN 2/1 -> 300 ως 500 γεύματα

Περισσότερες πληροφορίες για τους φούρνους μπορείτε να βρείτε εδώ

Το ψυγείο δεν λειτουργεί
    1. Ελέγχουμε ότι το καλώδιο παροχής ρεύματος είναι στην πρίζα.
    2. Ελέγχουμε ότι ο διακόπτης είναι στην θέση ΟΝ.
Η θερμοκρασία δεν κατεβαίνει στο επιθυμητό επίπεδο
  1. Ελέγχουμε ότι οι πόρτες του ψυγείου είναι κλειστές
  2. Ελέγχουμε αν το στοιχείο ψύξεως στο εσωτερικό του ψυγείου είναι φρακαρισμένο από τυχόν ύπαρξη πάγου επάνω σε αυτό.
  3. Ελέγχουμε εάν εμποδίζεται η σωστή κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του ψυγείου από λάθος αποθήκευση των προϊόντων.
  4. Ελέγχουμε εάν ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος στην σωστή θερμοκρασία λειτουργίας.
  5. Ελέγχουμε εάν ο συμπηκνωτής (condenser) είναι τυχόν φρακαρισμένος απο σκόνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ. ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΕ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΤΗ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ (ΟΝ/OFF), ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για βλάβες : 23210.86205 και 6947.925.155

Τα τελευταία χρόνια, στη Ελλάδα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους πιάτα που έχουν ως κύριο συστατικό κρέας που προέκυψε από την διαδικασία ξηρής ωρίμανσης. Μέρα με την μέρα, αυτά τα πιάτα αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς. Καθημερινά συναντάμε, σε εκλεπτυσμένα εστιατόρια αλλά και σε κρεοπωλεία για “καλοφαγάδες”, θαλάμους ωρίμανσης που φιλοξενούν νωπό κρέας με σκοπό την ωρίμανση του. Η ωρίμανση επιβάλλεται να γίνει μέσα σε ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον με συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία.

Όταν ένα κομμάτι κρέας μπαίνει σε έναν θάλαμο ωρίμανσης, 3 είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την σύσταση του κρέατος:

  1. ΥΓΡΑΣΙΑ
  2. ΤΡΥΦΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
  3. ΓΕΥΣΗ

Ένα κομμάτι κρέατος που εισέρχεται σε θάλαμο ωρίμανσης ενδέχεται να χάσει μέχρι και το 30% του αρχικού του όγκου, λόγω απώλειας νερού, συμπυκνώνοντας έτσι την γεύση του κρέατος. Από αυτό συνεπάγεται ότι όσο μεγαλύτερο κομμάτι κρέατος τοποθετήσουμε, σε έναν θάλαμο ωρίμανσης, τόσο μεγαλύτερη απόδοση θα έχουμε. Επίσης, οι συνθήκες που επικρατούν μέσα σε έναν θάλαμο ωρίμανσης κάνουν το κρέας πιο τρυφερό και και πιο μαλακό από ένα φρέσκο κομμάτι κρέας, χάρις στα ένζυμα που εισέρχονται στις ίνες των μυών του κρέατος. Τέλος, το κομμάτι κρέας στο οποίο θα επέλθει η ωρίμανση, αποκτά μία βαθύτερη γεύση και μία μοναδική οσμή τα οποία είναι απαιτούμενα για να μαγειρευτούν τα πιο ακριβοπληρωμένα πιάτα στην αγορά!

Περισσότερες πληροφορίες για τους θαλάμους ωρίμανσης μπορείτε να βρείτε εδώ

Τεχνική Sous Vide – Μαγειρική σε κενό αέρος

Η μαγειρική σε κενό αέρος είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα τρόφιμα σφραγίζονται σε σακούλα με κενό αέρος (VACUUM) και στην συνέχεια μαγειρεύονται σε ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, με σκοπό την επίτευξη του άριστου αποτελέσματος. Για να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνική απαιτείται μία συσκευή vacuum, μία συσκευή θερμικής επεξεργασίας και μία συσκευή blast chiller. Ουσιαστικά, η συσκευή vacuum αφαιρεί τον αέρα από τις σακούλες στις οποίες μαγειρεύεται το φαγητό και ακολουθεί το μηχάνημα θερμικής επεξεργασίας.

Τα οφέλη της τεχνικής Sous Vide είναι τεράστια:

  1. Λιγότερη φύρα και ταχύτερη εξυπηρέτηση
  2. Οικονομία σε πολλά επίπεδα
  3. Ιδανική μέθοδος για την παρασκευή κάθε κρέατος

Όταν ένα εστιατόριο μαγειρεύει σε κενό αέρος, έχει την δυνατότητα να παρασκευάσει “ημιέτοιμα” πιάτα τα οποία σε περίπτωση που δεν καταφέρει να προσφέρει στους πελάτες του, μπορεί να τα αποθηκεύσει για διάστημα μίας εβδομάδας με την χρήση μίας συσκευής blast chiller. Όταν προκύψει ανάγκη, τα αναθερμαίνει και τα προσφέρει στους πελάτες του. Επιπλέον, με την μέθοδο Sous Vide, έχουμε ελάχιστες απώλειες στον όγκο του φαγητού. Επειδή το φαγητό μαγειρεύεται σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το προϊόν εμφανίζει εξαιρετική εμφάνιση, διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά και την φυσική του υγρασία. Συμπερασματικά, η χρήση κενού αέρος, αποτελεί βασική μέθοδος μαγειρέματος. Στην αρχή, επικράτησε σε κουζίνες υψηλής γαστρονομίας αλλά το κόστος των συσκευών για την μέθοδο Sous Vide είναι τόσο μικρό, σε σχέση με αυτά που προσφέρει, που έχει γίνει προσβάσιμο σε περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές vacuum, πατήστε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές chiller, πατήστε εδώ

Περιοδική συντήρηση επαγγελματικού ψυγείου

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Η τακτική συντήρηση της συσκευής σας είναι απαραίτητη τόσο για την μακροχρόνια ομαλή λειτουργία της, όσο και για την υψηλότερη κατά το δυνατόν απόδοση της, χωρίς την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Α. ΑΠΟΨΥΞΗ

Για την αποφυγή συσσώρευσης πάγου στο στοιχείο ψύξεως, κρίνεται αναγκαία η περιοδική απόψυξη του. Η απόψυξη γίνεται αυτόματα κάθε 4 με 6 ώρες χωρίς την παραμικρή επέμβαση. Οποιεσδήποτε επεμβάσεις στις παραμέτρους απόψυξης πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένο τεχνίτη μετά την έγκριση του κατασκευαστή.

Β. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ

Πριν από τον καθαρισμό του ψυγείου βεβαιωθείτε, για την δική σας ασφάλεια, ότι αυτό είναι εκτός λειτουργίας και ο ρευματολήπτης του εκτός πρίζας.

  • Φροντίστε να διατηρείτε το ψυγείο καθαρό. Καθαρίστε το τακτικά χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό (όχι χλωρίνη ή όξινους διαλυτές ) διαλυμένο σε νερό με ένα πανί ή μαλακό σφουγγάρι.
  • Καθαρίστε επίσης τον συμπυκνωτή (condenser) και τον ανεμιστήρα χρησιμοποιώντας μαλακή βούρτσα η ηλεκτρική σκούπα .

Πως διατηρούνται καθαρές οι ανοξείδωτες κατασκευές – INOX επιφάνειες;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΤΗ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Αυτό που δουλεύει πραγματικά καλά με το inox είναι το καθαριστικό τζαμιών, που μυρίζει μάλιστα πιο ευχάριστα από ορισμένα εξειδικευμένα καθαριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απομακρύνετε σχετικά εύκολα τις διάφορες επικαθίσεις και τα υπολείμματα.

Πολύ καλά αποτελέσματα έχει η μαγειρική σόδα, αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό, και φθηνό καθαριστικό. Με τη σόδα, μπορείτε να καθαρίσετε δύσκολους λεκέδες και κηλίδες- απλά απλώστε τη σε ένα πανάκι, και περάστε τις επιφάνειες.

Αφού απαλλαγήκατε από τους λεκέδες, για να γυαλίσετε και να προστατέψετε από τη βρωμιά τις ανοξείδωτες επιφάνειες, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής: βάλτε baby oil σε χαρτί κουζίνας, και κάντε ένα απαλό πέρασμα πάνω στις ανοξείδωτες επιφάνειες. Αυτό θα ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση. Επιπλέον, το baby oil παρέχει προστασία από δαχτυλιές, ενώ η γυαλιστερή εμφάνιση θα παραμείνει για αρκετές ημέρες. Αν καθαρίζετε συχνά με αυτό τον τρόπο, πέραν της απομάκρυνσης λιπών και μικρολεκέδων, το inox θα αποκτήσει μια βαθιά λάμψη.

Τέλος, έχετε κατά νου πως απαγορεύεται ο καθαρισμός ανοξείδωτων επιφανειών με χλωρίνη και άλλα δραστικά καθαριστικά. Εάν αφήσετε για πολύ καιρό αλάτι, ξύδι, χυμούς εσπεριδοειδών ή μουστάρδα πάνω σε inox, ενδεχομένως να προκληθεί διάβρωση, καθώς οι inox συσκευές έχουν αυξημένες, αλλά όχι απεριόριστες αντοχές.